Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

"Οι Διαιτητές θα καθορίσουν τι θα εισπράξει το παιδί και τι θα βιώσει από έναν αγώνα" !


Από τους προπονητές των υποδομών του ΑΟΑΝ Διονύση Μουλιανιτάκη, Ζαχαρία Πάγκαλο και Γιώργο Τζώτζη, πήραμε την παρακάτω επσιτολή που αναφέρεται στην απάντηση του συναδέλφου τους Γιάννη Μανιακουδάκη (Φιλαθλητικός) στον Σύνδεσμο Διαιτητών Κρήτης :

"Όλο και μεγαλύτερος αριθμός μικρών παιδιών ασχολούνται τα τελευταία χρόνια με το άθλημα της καλαθοσφαίρισης. Ηλικίες δύσκολες και εύθραυστες, που χρειάζονται προσεχτικούς χειρισμούς κατά κύριο λόγο από τους προπονητές, αλλά και απ' όλους τους εμπλεκόμενους σε επίπεδο αγώνων, κυρίως τους διαιτητές.
Το μικρό παιδί στην πρώτη του προσέγγιση με το άθλημα, θα πατήσει πάνω στα χνάρια του προπονητη και του διαιτητή, που οφείλουν να του διδάξουν τους κανόνες του αθλήματος και να του προβάλουν τις αρχές του παιχνιδιού και της ευγενούς άμιλλας. Το παιδί μαθαίνει και υιοθετεί συμπεριφορές. Μαθαίνει όμως και με τη συμμετοχή του σε αγώνες, όπου η προσέγγιση του έχει έναν πιο ολοκληρωμένο χαρακτήρα. Σ' αυτούς τους αγώνες, παρατηρεί, δρα, βιώνει και εισπράττει.
Εδώ μπαίνει ο ρόλος των διαιτητών. Εκείνοι είναι που θα καθορίσουν τι θα εισπράξει το παιδί και τι θα βιώσει από έναν αγώνα.
Οφείλουν λοιπόν να τους δείξουν πως τηρούν τους κανόνες του παιχνιδιού και πως όποιος τους παραβιάζει υφίσταται και τις συνέπειες, όποιες προβλέπονται κάθε φορά. Έτσι το παιδί διδάσκεται πέρα από τα τεχνικά στοιχεία του αθλήματος και την ηθική στον αγώνα.
Ας φροντίσουμε λοιπόν όλοι οι εμπλεκόμενοι (προπονητές, διαιτητές, παράγοντες, γονείς) να είμαστε συνεπείς στο έργο που έχουμε αναλάβει μιας κι έτσι διαπαιδαγωγούμε μελλοντικούς ενήλικες αθλητές.
Με χαρά είδαμε ότι και άλλοι προπονητές , (κ.Μανιακουδάκης) έχουν τις ίδιες απόψεις,ό τι δηλαδη οι διαιτητές πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί..όχι από την μια να αφήνουν τα βηματα και από την άλλη να δίνουν άκυρη ελεύθερη βολη επειδη ένα παιδάκι πάτησε γραμμη , πριν ακουμπησει η μπάλα στεφανι.."

Δεν υπάρχουν σχόλια: